“Cruising” – William Friedkins legendarische, homo- en bombastische copfilm veroorzaakte in 1980 een schandaal, niet alleen in de competitie van het Berlijnse filmfestival: de mengeling van homo-subcultuur en seriemoordenaarscomplot leek de vooroordelen te versterken en zorgde voor massale protesten. Maar wat er op het scherm te zien was, was niet eens de sterkste: Friedkin zou een hele 40 minuten hebben gesnoeid om een jeugdversie te krijgen. Hoewel dit gerucht waarschijnlijk meer een stadslegende is, nemen Travis Mathews (“IWant Your Love”) en acteur James Franco (“Spring Breakers”) het als een reden voor hun film “Interior”. Leather Bar”. In een spannende mengeling van feit en fictie stelt het regisseursduo zich voor hoe het bewerkte materiaal van “Cruising” eruit zou kunnen zien en gebruikt het deze overweging om algemene vragen te stellen over de weergave van homoseksualiteit op het scherm.

Mannen, uitsluitend mannen, komen samen voor een casting, vertellen over hun verwachtingen van een project waarvan de bedoeling duidelijk niet zo duidelijk is voor hen. Vooral de mogelijkheid om samen te werken met Hollywoodster James Franco lijkt de meeste van hen te animeren. En ook hoofdrolspeler Val Lauren lijkt er niet helemaal zeker van te zijn dat zijn deelname aan dit project geen vergissing is. Maar zijn de bezorgde telefoontjes van zijn agent wel echt? Is het niet een beetje te ijdel dat Franco, in zijn rol als co-regisseur, zich zo laat aanbidden?

Telkens weer breken Mathews en Franco de grenzen tussen documentaire en speelfilm. Ze draaien scènes die lijken op documentaire observaties van acteurs die over hun rol praten, om vervolgens op het laatste moment twijfels over de authenticiteit te zaaien. De zinnen worden dan herhaald alsof het niet een persoon is die spreekt, maar een personage, een rol. Op een ander moment grijpt een van de twee bestuurders actief in de gebeurtenissen in en vraagt om een andere take.

Zo ensceneren Mathews en Franco een amusant spel met feiten en fictie, en stellen ze daarbij steeds vaker vragen over seksuele identiteiten. Sommige van de acteurs met wie scènes uit “Cruising” worden verbeeld zijn homo’s, anderen beschrijven zichzelf als heteroseksueel. Deze worden in een vergelijkbare context geplaatst als Al Pacino als agent in de thriller van Friedkin. Hij beweegt zich als hetero op zoek naar een seriemoordenaar in de homo-subcultuur van New York. Het is duidelijk dat het een beetje ongemakkelijk is voor de heteroseksuele acteurs en Pacino’s agent om naar homo seksscènes te kijken – of is dat ook het geval in “Interieur”. Leather Bar” is dat gewoon een act?

Wat Mathews en Franco met hun verwarring te zeggen hebben over de beeldvorming en perceptie van homoseksualiteit in de mainstream cinema is echter meestal niet vreselijk origineel, ondanks het interessante uitgangspunt. Het zijn losse gemeenplaatsen, uitgedrukt in de context van een experimentele opzet, die toch passen in de huidige productiviteit van James Franco. De brede massa’s vooral uit mainstream films als “Spider-Man” of “Planet of the Apes”: Prevolution”, Franco, wiens seksuele geaardheid de roddelpers blijkbaar in verwarring brengt, is de laatste jaren steeds meer bezig met seksualiteit die boven de conservatieve norm uitstijgt. Zo maakte hij films over Sal Mineo, een van de weinige openlijk homoseksuele Hollywoodacteurs (“Sal”), over de bondageportal “Kink” en werkt hij aan een documentaire over de porno-industrie. “Interieur. Leather Bar” is dus een ander stuk in Franco’s mozaïek van seksualiteit, en daarmee alleen al staat het ver af van wat Hollywood-grootheden meestal in hun vrije tijd doen. En dat alleen al maakt de film interessant.

Conclusie: Trevor Mathews en James Franco pakken op een grappige en slimme manier het thema seksualiteit aan in “Interieur”. Leather Bar”, Trevor Mathews en James Franco gaan op een grappige en slimme manier om met de uitbeelding en perceptie van homoseksualiteit in de cinema. De resultaten van hun overwegingen zijn misschien niet altijd even substantieel, maar het spel met feit en fictie is in ieder geval interessant.

Aanbevolen artikelen